Uncategorized

Uit de praktijk: JGt Oegstgeest

Het gezin

Onlangs kreeg JGt Oegstgeest via een externe, betrokken partij een hulpvraag van ouders in een vechtscheiding. Na een slecht huwelijk met veel ruzies en hoogoplopende conflicten (waar soms politie aan te pas kwam) zijn vader en moeder uiteindelijk gescheiden. Ook dat ging moeizaam. Zo bleef bijna twee jaar onduidelijk waar en bij wie de twee kinderen zouden gaan wonen en een goede omgangsregeling was er niet. Met de kinderen ging het intussen niet goed. De oudste was stil en teruggetrokken, de jongste vertoonde zorgwekkend negatief gedrag. Ze was eigenlijk onhandelbaar en op school had ze grote problemen.

Wat we hebben gedaan?

Twee van onze jeugdwerkers hebben bij dit gezin de methode Word and Pictures ingezet, ontwikkeld door de Engelse gezinstherapeute Susie Essex. Het doel? Om voor de kinderen een eenduidig verhaal op te tekenen van de scheiding, gebeurtenissen, afspraken en zorgen die hierbij horen. Hierdoor creëer je meer openheid, duidelijkheid en veiligheid in het gezin.

Het resultaat

Het lukte om de ouders te motiveren mee te werken. We hebben duidelijke afspraken gemaakt en een goede planning. Eerst spraken we met ouders apart. Op deze manier konden ze hun eigen verhaal doen in woord en beeld. Daar maakten wij één verhaal van dat we met elkaar hebben besproken. Dat was een uitdaging; ze keken immers beiden anders terug op de gebeurtenissen. Door te geven en nemen is er toch een gezamenlijke historie ontstaan waar nu een boek van wordt gemaakt voor de kinderen.

Een succes!

Als JGt hebben wij in dit gezin gezien en ervaren hoe mooi het middel Words and Pictures is. Het geeft de kinderen een helder beeld van de geschiedenis en biedt ouders een manier om conflicten te verminderen en zaken bespreekbaar te maken. Hierdoor richten ouders zich op de verantwoordelijkheid die ze hebben richting de kinderen.

Meer informatie

Wil je meer weten over deze methode of contact opnemen met het JGt Oegstgeest? Dit kan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur via 088 – 2542 364.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *