Uncategorized

Uit de praktijk: JGt Nieuwkoop

Het gezin

Onlangs kregen wij een bericht van ouders die zich veel zorgen maakten over hun zeer angstige zoon van acht jaar. Het leek te gaan om behoorlijke verlatingsangst en de vraag was of wij snel een afspraak konden plannen.

Wat we hebben gedaan?

Het intakegesprek

Het lukte ons om de dag daarna al een intakegesprek te plannen. Het probleem was dat het jongetje niet alleen wilde gaan slapen. Zijn ouders waren hele avonden met hem in de weer. Elke dag was het een enorme klus om hem in bed te krijgen. Verhaaltje voorlezen, bedlampje aan, een knuffel, een kus, nog een laatste kus, nog een laatste knuffel, lamp op de gang aan en ouders die soms uren op de trap zaten totdat hij sliep. Het werd al snel een gezinsprobleem. Ouders waren na een dag werken uren met hem bezig en dat kostte veel energie. Er bleef weinig tijd over voor ontspanning. Ook hun dochtertje kreeg er last van en had aandacht nodig.

De kracht van een compliment

Wij gaven de ouders een groot compliment voor hun geduld en tomeloze inzet. Heel knap hoe ze steeds samen bleven zoeken naar oplossingen. Ze wisselden af, bleven rustig en geduldig tegen elkaar en dat hielp hen ook om rustig en geduldig te blijven tegen hun zoon. De moeder viel toen even stil. Ze zei dat ze het zo fijn vond om te horen dat ze het goed deden, dat ontroerde haar omdat ze twijfels kregen of ze wel goed bezig waren als ouders.

Ons advies

Omdat de jongen geen andere angsten had, geen ingrijpende of moeilijke dingen had meegemaakt, gezond en vrolijk was en zich goed ontwikkelde, besloten we om meteen advies te geven. We hebben de ouders aangeraden om een duidelijk avondprogramma te maken, zodat het helder was hoe de avonden zouden verlopen. Dus: verhaaltje, nachtlampje aan, een kus, een knuffel, mama of papa zit tien minuten op de trap en gaat daarna naar beneden. Komt hij toch naar beneden, breng hem weer terug en communiceer zo min mogelijk. ‘Kom maar, ik breng je weer naar bed’.  Een andere tip was om voor te lezen uit een kinderboek over angst, om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Bang zijn is immers normaal, iedereen heeft er weleens last van.

Het resultaat

De ouders kregen weer nieuwe moed door dit gesprek en wilden vol energie aan de slag. De moeder zei nog een keer dat ze zo ontzettend blij was om te horen dat ze het als ouders al goed deden. We spraken af om hen twee weken later te bellen hoe het ging en lieten weten dat zij tussendoor altijd contact konden opnemen indien nodig. Dat bleek echter niet het geval.

Een succes!

Wij realiseerden ons door dit gesprek weer hoeveel kracht woorden hebben. Dat het als hulpverlener verstandig is om te benoemen wat goed gaat, om ouders complimenten te geven en te zeggen waar je ze om bewondert. Ook wij kregen energie van dit fijne gesprek. Soms hebben kleine hulpvragen een grote impact.

Meer informatie

Wil je meer weten over deze methode of contact opnemen met het JGt Nieuwkoop? Dit kan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur via 088-2542356.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *