Nieuws

Plusmaatje in de buurt gestart in de Duin- en Bollenstreek

Sinds mei kunnen hulpverleners van JGT Hillegom, Lisse en Teylingen gebruiken maken van de ervaringsdeskundigheid van jongeren om samen met hen andere kwetsbare jongeren te begeleiden. Met dit project verbinden we reguliere hulp aan informele ondersteuning en geven ruimte aan jongeren die soms een kleine maar dringende hulpvraag hebben.

Het team van Plusmaatje in de Buurt
Het Team van Plusmaatje in de Buurt bestaat uit zes jongeren uit de Duin- en Bollenstreek met ervaring op het gebied van adoptie, echtscheiding, geloof, seksualiteit en schulden. Deze jongeren spreken dezelfde taal, begrijpen de problemen waar de doelgroep mee worstelt en kunnen op een laagdrempelige manier ondersteuning bieden naast de reguliere hulp.

Een Plusmaatje in de buurt is iemand waarmee de jongere een ‘klik’ heeft, die aanwezig is en tijd en aandacht heeft. Naast individuele begeleiding biedt het team ook de training “Ben je er klaar voor?”, om jongeren te informeren wat er allemaal verandert als je 18 wordt.

De Plusmaatjes in de buurt zullen onder supervisie van een JGT-er met een jongere zijn/haar problemen aanpakken op een oplossingsgerichte en systematische manier. De plusmaatjes worden getraind en gefaciliteerd door Plusgroep, onderdeel van jeugdhulporganisatie Cardea.

Traject Plusmaatje in de Buurt

Een hulpverlener van het JGT kan een jongere aanmelden. Als een Plusmaatje in
de Buurt gekoppeld wordt aan een jongere, blijft de aanmelder altijd betrokken bij het
traject. Voordeel hiervan is dat eventuele signalen direct teruggekoppeld kunnen worden
aan de professionele hulpverlener. De Plusmaatjes in de buurt zijn vrijwilligers, GEEN
hulpverleners. Qua rol zitten zij tussen een vriend en een hulpverlener in. Wij verwachten dat een Plusmaatje een enorme meerwaarde kan hebben in de begeleiding van jongeren.

Het project Plusmaatje in de buurt, loopt van mei 2020 tot december 2021.

Tekst: Inge Roelofs, projectmedewerker Plusgroep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *