Nieuws

Ouders ervaren het effect van conflictscheiding op hun kind

Het effect van een scheiding op kinderen is altijd groot, maar als die scheiding met ruzie gepaard gaat, is dat heel schadelijk zijn voor een kind. In een moeizame scheiding vragen ouders eigenlijk hun kind in twee aparte werelden te leven. Dat voelt voor kinderen vaak heel eenzaam. Om scheidende ouders die in een conflict zijn geraakt tot dit inzicht te laten komen en de eerste stap te laten zetten naar verandering, organiseren wij ouderbijeenkomsten. Er zijn er nu twee geweest en begin maart volgen er nog twee.

De ouders worden ontvangen met jazzmuziek. En dan over een thema dat doorgaans gepaard gaat met wat meer snerpende tonen: scheiding. De bijeenkomsten staan helemaal in het teken van het ouders laten ervaren wat het effect is van hun gedrag op hun kinderen. En dat doen we door verhalen te delen van kinderen die vertellen hoe zij het hebben beleefd en verhalen van ouders die in een vergelijkbare situatie zaten. In de bijeenkomst hebben we het over de positie als ouder, de positie van het kind en wat een eerste stap kan zijn om de huidige situatie voor hun kind te verbeteren.

Ouders geraakt door de verhalen

We zien dat ouders worden geraakt door de verhalen en dat is goed. Door filmpjes van kinderen, verhalen van ouders en beelden hopen we dat er iets is dat een ouder meeneemt om hierover met zijn omgeving, een hulpverlener of zijn kind in gesprek te gaan. Naast de ervaringen komen er ook praktische tips aan de orde. Zoals ‘Je kunt denken, ik ga niet naar de voetbalwedstrijd van mijn dochter want ik wil mijn ex niet zien en het is niet mijn weekend, maar je kunt ook aan de andere kant van het veld gaan staan.’

Ouders hoeven alleen maar te luisteren
Ouders hoeven niet over hun eigen situatie te praten, ze hoeven alleen maar te luisteren. We nodigen de gescheiden partners niet samen uit maar organiseren twee verschillende bijeenkomsten. Omdat het best confronterend kan zijn en het goed is dat mensen ook na de bijeenkomst met iemand kunnen praten, moedigen we ze aan om iemand mee te nemen.

Reacties van ouders na de bijeenkomst:
‘Ik ben positiever gaan kijken naar de situatie met hopelijk een goede afloop’ .
‘Het was interessant om erbij te zijn en de verhalen van de twee ouders zijn mij bij gebleven’ .
‘Ik begrijp nu dat het belangrijk is om mijn zoon over mijn ex te laten praten’.
‘Wij komen hier samen niet uit, welke hulp kunnen we krijgen?’

De bijeenkomsten zijn zowel voor ouders die net zijn gescheiden als voor ouders die al langere tijd in conflict zijn en al hulpverlening hebben (gehad). Het gaat niet op open uitnodiging, we zijn namelijk heel strikt in het gescheiden uitnodigen van ex-partners. Alle ouders komen naar de bijeenkomst op verwijzing van een hulpverlener. Professionals die willen komen, kunnen dit aangeven bij info@jgthollandrijnland.nl

We organiseren de bijeenkomsten in samenwerking met Cardea en de Raad voor de Kinderbescherming en de gemeente Leiden stelt een ruimte beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *