Wat we doenWijkverhalen

Medische oorzaak of niet? Snel duidelijkheid voor Floor

Floor is 11 jaar. Ze heeft moeite met eten en lust niet veel. Is ze niet te dun? Haar moeder maakt zich zorgen. Ze is bang dat er een medische oorzaak is en komt bij het JGT. Moeder stemt in dat we de jeugdarts betrekken bij het intakegesprek. De jeugdarts kent Floor en haar gezin al vanaf dat ze geboren is. Deze kennis kan de jeugdarts goed inbrengen in het gesprek.

Samen gaan we kijken wat er aan de hand is. Floor haar gewicht is inderdaad aan de lage kant, maar dat hoeft niet zorgelijk te zijn. We besluiten om advies in te winnen bij specialisten. De jeugdarts neemt contact op het de kinderarts in het Utrechts Medisch Centrum. De JGT-er overlegt met een deskundige van Dialoog van jeugdhulporganisatie Cardea.

De jeugdarts kan in het dossier zien dat er in de voorgaande jaren al vaker het gesprek is gegaan over het eetgedrag van het meisje. Moeder geeft al vanaf haar vroege jeugd aan dat ze niet alles lust en heeft al enkele keren eerder advies ingewonnen bij de JGZ-arts en de verpleegkundige.

Vanuit een onderzoek eerder bleek dat Floor geen lichamelijke problemen heeft waardoor het eten haar niet lukt, dit is ook onderzocht door een logopedist. De resultaten van deze gesprekken bespreken we met de ouders. Medische problematiek kan worden uitgesloten en besloten wordt dat het aanbod van Cardea nu het meest passend is. Het UMC kan wel behandeling bieden, maar dan pas nadat het programma van Dialoog is doorlopen.

Het was heel prettig om medische kennis en jeugdzorg kennis samen te hebben. Zo konden we snel schakelen en voorkomen dat Floor eerst naar het ziekenhuis ging voor onderzoek. Dat de arts Floor en haar gezin al kende was helemaal fijn. Zo hadden we snel een compleet beeld.

Eerdere jaren wilden ouders wel verandering, maar Floor zelf wilde niet anders. Nu wilde ze zelf ook behandeling, zodat ze ook bij vriendjes thuis kan eten en ergens kan logeren. Floor is momenteel gestart met haar behandeling bij Cardea en oefent nu met het eten van meer producten.

—————————————————————————————————————————————-

Floor heeft in het echt een andere naam en is niet het meisje op de foto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *