Uncategorized

Lezingenreeks groot succes

Om de kennis van onze medewerkers te vergroten en hen te inspireren, organiseerden wij dit najaar drie lezingen. We hebben gekozen voor thema’s die aansluiten bij zaken waar cliënten van het JGT veel mee te maken hebben namelijk complexe scheidingen, gezagsproblemen van ouders en trauma bij kinderen. Hieronder een korte impressie van de drie lezingen.

Verbindend gezag©, Eliane Wiebenga 17 september 2019

Als je bang bent voor jouw kind, als straffen en belonen niet werkt, als het kind geen probleem ervaart, wat moet je dan als ouder zonder terug te vallen op de oude autoriteit. Volgens Eliane Wiebenga zit sterk gezag niet in dat jouw kind doet wat jij zegt. Sterk gezag is veel meer dat je erin slaagt om rustig te blijven, uit de escalatie te blijven, je (re)acties zorgvuldig te kiezen en vol te houden! Dat is de kern van de methode ‘verbindend gezag’. Wiebenga gaf de aanwezigen nuttige handvatten om ouders van kinderen met probleemgedrag te helpen de negatieve spiraal te doorbreken.

Parallel solo ouderschap, Ilse Janssen 30 september 2019

Wat als de situatie tussen ex-partners zo is vastgelopen dat het maar niet lukt om het ouderschap gezamenlijk en zonder strijd te geven? Dan kan parallel solo ouderschap een manier zijn om ouder te zijn en toch uit de strijd te blijven. De kernboodschap van deze visie is ‘Kijk niet meer over de muur naar het huishouden van de andere ouder. Besef dat er veel verschillen zijn en leer dat te verdragen!’

De Katwijkse wethouder Corien van Starkenburg opende de lezing. Expert Ilse Janssen nam de aanwezigen mee in het onderwerp. Zij stelt dat je door een figuurlijke muur te plaatsen, beide ouders in staat stelt om zich te focussen op de ouder-kind relatie en niet op wat er tussen hen en de ex-partner speelt. Een heel verfrissende manier van kijken. Het perspectief van de muur die veel strijd voorkomt, is voor alle betrokkenen, ouders, kinderen en hulpverleners heel helpend.

Trauma bij kinderen, Roos Gerards en Eva Eggink, 17 oktober 2019

De effecten van een akelige jeugd zijn groot. Belangrijk dus om vroeg te signaleren of er sprake is van een trauma of een Post Traumatische Stressstoornis (PTSS). Onderzoek heeft aangetoond dat mensen gemiddeld eerder komen te overlijden, een verminderde hersenontwikkeling hebben en vaker een ongezonde levensstijl ontwikkelen.

Mensen die een trauma hebben opgelopen, willen er vaak liever niet meer aan denken. Zij willen door met hun leven maar hebben veel last van de gevolgen ervan. Gerards en Eggink vergelijken leven met een trauma alsof je een kistje in je hoofd hebt vol nare herinneringen. Je wil de deksel dichthouden maar dat lukt niet.

Roos Gerards en Eva Eggink vertelden welke signalen kunnen duiden op PTSS, wat trauma doet met de hersenen en gaven nuttige tips hoe je het bespreekbaar maakt, ook met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *