Nieuws

Kernteam AZC biedt hulp aan vluchtelingen in Katwijk

Gezinnen in een asielzoekerscentrum hebben het vaak extra lastig. Naast de uitdagingen waar andere gezinnen voor staan, is er vaker ook sprake van trauma en extra stress door de onzekerheid over de toekomst. Daarnaast kan het wonen met veel anderen die ook problemen hebben, voor extra spanning zorgen. In het Katwijkse AZC kernteam werken mensen van het JGT, de Jeugd Gezondheidszorg en de GGZ samen om deze groep hulp te bieden bij opvoed- en opgroeiproblemen. Het team bestaat uit negen personen.

‘In principe doen we hetzelfde als in de wijk maar de doelgroep is echt anders,’ vertelt JGT-er Cornelis. ‘De stap om hulp te vragen is vaak groot, mensen zijn onbekend met hulpverlening. Daarnaast zijn er natuurlijk cultuurverschillen waar je rekening mee moet houden. De bijzondere situatie waar mensen in zitten, maakt de problematiek extra complex. We zien veel depressie, trauma en slaapproblemen naast de ‘gewone’ problemen. Niets gaat zoals het normaal gaat. Je moet creatief en heel pro-actief zijn om maatwerk te kunnen bieden aan alle gezinnen. Dat maakt het werken ook hartstikke leuk.’

2 gedachten over “Kernteam AZC biedt hulp aan vluchtelingen in Katwijk

  1. Best AZC kernteam,

    Op LinkedIn kwam ik de nieuwsbrief van JGT Holland Rijnland tegen en las jullie bericht over het AZC kernteam. Wellicht is het voor jullie goed om te weten dat ik als vaktherapeut/speltherapeut onderdeel uitmaak van het landelijk KennisNetwerk NieuwKomers, KNNK. Doel is om kennis en expertise uit te wisselen, de best werkende interventies te bundelen en samen te werken met partners die zich sterk maken voor het welzijn van nieuwkomers en met organisaties waar nieuwkomers steeds meer zichtbaar zijn.

    Wellicht is het interessant om eens met elkaar in gesprek te gaan om te kijken of samenwerking mogelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *