Uncategorized

Interview: grip terugkrijgen met Verbindend Gezag

Verbindend Gezag

Stel je voor: je krijgt een uitnodiging van de burgemeester van Teylingen, omdat je zoon of dochter bij een groep hoort die overlast geeft. Het gaat niet om een beschuldigende vinger, maar om de boodschap dat je er niet alleen voor staat. Een uitstekende manier om jongeren met (ernstige) gedragsproblemen in deze gemeente te bereiken en gebaseerd op het gedachtegoed Verbindend Gezag. Door samenwerking staat elke gezagsdrager sterker en vergroot je het zicht op een groep jongeren. Het Jeugd- en Gezinsteam (JGt) weet hiertoe de burgemeester en verschillende veiligheids- en zorgorganisaties1 te inspireren. De aanleiding: het politierapport ‘de Groepsscan’ over twee groepen van twintig overlastgevende jongeren tussen de 12 en 17 jaar.

Wat als je grip verliest?

Kathelijne van Dongen, GGZ-hulpverlener van het JGt in Sassenheim ontmoet in haar werk moegestreden ouders. Wat doe je als ouder wanneer je het zicht op je kind hebt verloren? Als het contact met hem of haar stroef verloopt of steeds tot conflicten leidt en je het idee hebt dat je geen invloed meer hebt? “De meeste ouders verliezen grip, voelen zich machteloos en groeien als gezin en partners uit elkaar. Zij gaan nog strenger optreden wat leidt tot meer escalatie of gaan juist conflictsituaties uit de weg”, vertelt van Dongen. In zo’n geval helpt het om op een positieve manier de aanwezigheid van ouders, scholen en instanties in het dagelijks leven van een jongere te vergroten. Door steun vragen van familie, vrienden en buren krijg je als gezin het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Kathelijne: “Deze aanpak vermindert de onmacht, herstelt het gezag en doorbreekt escalatiepatronen. Het begint dan ook bij de ouders, in tegenstelling tot veel andere methodes. Zij leren vanuit nabijheid heldere grenzen aan te geven en zich kalm te verzetten tegen onacceptabel gedrag.”

De aanpak

Ouders en jongeren ontmoetten elkaar apart in een aantal bijeenkomsten. De politie gaf naar aanleiding van de Groepsscan concrete voorbeelden van woninginbraak, vernielingen, geweldsdelicten, dealen, andere signalen van drugsgebruik en grensoverschrijdend gedrag. Uiteraard zonder namen te noemen. Ook de burgemeester sprak haar zorg uit, maar bracht vooral een boodschap van verbinding. Met resultaat: ouders praatten in groepjes over oplossingen en over wat zij nodig hadden. Dat leidde tot een groepsapp en de vraag richting verslavingszorg voor informatie over drugs en hoe je hierover met je kind in gesprek gaat.

Het ijzer smeden als het koud is

Niet alleen deelnemers kwamen dichter bij elkaar, ook gezichten van de hulpverleners en politie werden bekender. Dat maakte de drempel om daarna contact te zoeken kleiner. “Ouders bellen nu zelf de agenten als zij zich zorgen maken”, aldus Kathelijne. Tussen verschillende organisaties is een samenwerking ontstaan waar zij nu nog van profiteren. Van Dongen: “Verbindend Gezag zorgt voor een gemeenschappelijke taal. Een krachtige boodschap door consequent ‘wij’ te gebruiken en het samen te doen. Maar ook de slogan ‘het ijzer smeden als het koud is’- oftewel niet reageren vanuit boosheid want dat vergroot de kans op escalatie – horen we nu regelmatig terug.”

Het resultaat

Een aantal jongens zit helaas nog zwaar in de problemen; partijen zoeken daarvoor gezamenlijk naar een oplossing. Het gaat met veel gezinnen echter goed en het contact met hun puber is hersteld. In Voorhout is de overlast zelfs gestopt en is de groep uit elkaar. In Sassenheim zijn sommige jongeren uit de groep gestapt en zijn er gezinnen in zorg terechtgekomen. Medewerkers van het JGt zijn tegenwoordig maandelijks in het jongerencentrum te vinden.

Meer informatie

Het JGt Holland Rijnland verkent momenteel de mogelijkheden om Verbindend Gezag bij meer teams in te zetten. Heeft jouw gemeente interesse? Neem dan contact op via verbindendgezag@jgthollandrijnland.nl. Heb je een andere vraag naar aanleiding van dit interview? Stuur mij een e-mail.

Denise van Kesteren, teamcoach

1 Gemeente, politie, Jeugd Preventie Team, Jongerenwerk, Brijder verslavingszorg en JGt Teylingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *