Wat we doen

Hoe ‘In de Dory-stand’ gaan een begrip werd

Als Jeugd- & Gezinswerker beschik je over een tas vol methoden en technieken om ouders en kinderen verder te kunnen helpen. Maar vaak werken de dingen die ouders zelf verzinnen, toch het beste. Gezinscoach Scott geeft hier in deze blog een heel mooi voorbeeld van.

Ik raak betrokken bij een gezin met twee jongens: Joris van vier en Gijs van anderhalf. Joris is slechthorend en laat af en toe flink van zich horen. Als dingen niet gaan zoals hij wil, is het huis te klein. Ouders weten niet meer hoe zij moeten omgaan met het boze gedrag en de gevoelens van frustratie die dit bij henzelf oproept. Daarom kloppen ze aan bij het Jeugd- en gezinsteam en ga ik met ze in gesprek. Ik spreek met hen af om een kort traject VideoHomeTraining (VHT) in te zetten zodat we zicht krijgen op wat er precies gebeurd.

Er is altijd veel meer dat wel goed gaat

VHT is een methode waarbij we gebruik maken van video-opnamen. We filmen een stukje van ongeveer 20 minuten van een activiteit tussen ouder en kind. We kiezen iets waarvan we zeker weten dat het kind het leuk vindt, om ouders te laten ervaren waar zij succesvol in zijn. Er gaat namelijk altijd veel meer wel goed dan niet goed in een gezin. Uit de opnamen nemen we 1 minuut die we stap voor stap samen doornemen op wat er goed gaat. We kijken naar dingen als: oogcontact, een vriendelijk gezicht, zachte stem, goed spreektempo en een duidelijke mimiek. Daarna nemen we een stukje uit de opname waarvan de ouder vindt dat het beter had gekund. Dit nemen we dezelfde manier door. Wat gaat er wel goed en wat gaat er minder?

We zien wat belangrijk is voor Joris

We zien heel duidelijk dat er een aantal dingen belangrijk zijn bij het voorkomen dat Joris gefrustreerd raakt. Hij vindt het fijn om te weten wat er gaat gebeuren, heeft tijd nodig om de informatie te verwerken en het is belangrijk dat ouders zich houden aan dat wat er afgesproken is. Daarnaast moet Joris vanwege zijn slechthorendheid ouders goed kunnen aankijken. Al deze informatie geeft ouders praktische handvatten voor hun omgang met Joris.

Je moet gewoon in de Dory-stand

Moeder merkt al snel dat Joris veel beter op haar reageert wanneer zij hem minder informatie geeft en rustiger praat. Ze heeft het vaak van zichzelf niet door als ze te snel praat. Vader krijgt een ingeving en zegt ’Oooo, je moet gewoon in de Dory-stand’. ** Moeder snapt meteen wat hij bedoelt en schiet in de lach. Dat blijkt een heel belangrijke tip. Vanaf dat moment kunnen ouders elkaar op een positieve manier ondersteunen, zonder dat de kinderen door hebben dat dit gebeurt. Zij hoeven vanaf nu alleen nog maar te zeggen ‘Dory-stand’ en de ander weet oh ja, ik moet rustiger praten.’

En het werkt. Het is veel rustiger thuis nu ouders weten hoe ze met Joris om kunnen gaan. Joris raakt minder gefrustreerd. Blije Joris, blije ouders, blije Gijs, blij gezin.

Scott, gezinscoach

——————————————————————————————————————————————

**Dory-stand. Dory is een ‘karakter’ uit de animatie ‘Finding Nemo’. Zij praat ontzettend snel. Behalve wanneer zij tijdens haar reis een walvis tegen komt. Dan spreekt zij de taal van de walvis en dat is heel traag. De vader van Joris moest denken aan deze scene toen we het hadden over ‘langzamer praten’. Hij bedacht de term: Dory-stand. Hier het fragment: https://www.youtube.com/watch?v=bCdofkMdJzg

Omwille van de privacy, zijn de namen en herkenbare elementen in dit verhaal veranderd.

Afbeelding van amyelizabethquinn via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *