Cliëntverhalen

De kracht van lotgenotencontact

Als hulpverlener kun je nog zo betrokken zijn, het is voor mensen gewoon heel fijn om ook met iemand te kunnen praten die in dezelfde situatie zit. Daarom brengt gezinscoach Paola ouders soms met elkaar in contact. Uiteraard alleen met hun toestemming. Ze vertelt hoe goed dat uitpakte bij Carla en Sanne, beiden alleenstaande moeders met een puberdochter met ingewikkeld gedrag. Carla en haar dochter zijn samen opgenomen geweest en dat pakte goed uit. Sanne en haar dochter staan nu voor dezelfde keuze en zien er erg tegenop. Paola vertelt in deze blog hoe ze de moeders heeft samengebracht.

In mijn werk kom ik regelmatig bij gezinnen waar de problematiek van het kind het gezinsleven volledig bepaald. Dit kan heel ver gaan. Soms is het zelfs zo ernstig dat ouders niet meer kunnen werken, geen relaties aan kunnen gaan en sociaal geheel geïsoleerd raken. We zien dit vooral bij ouders van kinderen waarbij sprake is van angst, dwang, al dan niet voorkomend vanuit een autismespectrumstoornis. In dit soort situaties kan een gezinsopname nodig zijn. Een gezinsopname is heel intensief en je moet je er een periode helemaal vrij voor kunnen maken. Dat is niet gemakkelijk, zeker als je een baan hebt.

Blij dat ze de stap heeft durven zetten

Ik begeleid Carla en haar dochter Lindsey. Lindsey is een meisje met psychosomatische klachten en dwanghandelingen en -gedachten. Hierdoor verzuimt ze veel van school en claimt haar moeder. Carla komt nauwelijks aan zichzelf toe en raakt overbelast. Om met de problemen aan de slag te gaan, gaan Carla en haar dochter akkoord met een gezinsopname bij Yulius, een organisatie voor kinderen en volwassenen met psychische problemen. Het was een grote stap, maar ze hebben hem wel gezet. Achteraf kan Carla zeggen dat ze heel blij is dat ze het heeft aangedurfd. Sinds de opname is het claimerige gedrag van Lindsey veel minder. Dit geeft Carla meer ruimte voor zichzelf en ze kan haar vriend meer toelaten in haar leven.

Sanne zit in dezelfde situatie

Nu begeleid ik Sanne, een andere moeder die enorm opziet tegen een gezinsopname en veel vragen heeft.  Het gedrag van de dochter van Sanne komt erg overeen met dat van de dochter van Carla. Ook de gezinssituaties komen overeen. Beide moeders staan er alleen voor met hun puberdochter. De vaders zijn niet in beeld. Ik heb Carla gevraagd of zij eens met haar zou willen praten om haar ervaringen te delen. Carla was meteen enthousiast en Sanne wilde het ook heel graag. Het eerste telefonisch gesprek tussen de dames duurde gelijk een uur en ze maakten meteen een afspraak om koffie te gaan drinken met elkaar.

Toen ik deze week meeging met Sanne naar een intake bij Yulius vertelde ze me nog hoeveel ze aan de gesprekken met Carla heeft gehad. Nu ze een beetje weet wat haar te wachten staat, ziet ze er veel minder tegenop. Wat heeft dat prachtig uitgepakt! Dat had ik met al begeleidingskwaliteiten nooit zo kunnen bereiken.

Paola Homan, gezinscoach JGT       

De namen van betrokkenen zijn gefingeerd om herkenbaarheid te voorkomen en de foto is illustratief.

Afbeelding van Karolina Grabowska via Pixabay   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *