Uncategorized

Blogs Marion Goedhart

Tellen en vertellen

Monitoren doe je natuurlijk niet alleen door te tellen, maar ook door te vertellen. Naast het presenteren van de cijfers, stellen we ook elk kwartaal een inhoudelijke vraag aan vier teams. Dit keer was de vraag: waar loop je tegenaan in het aanbod van jeugdhulp in de regio? De wachtlijsten bleken daarin een belangrijk struikelblok te zijn. JGt’s moeten een cliënt soms op vier plekken tegelijk aanmelden in de hoop dat er ergens plaats is. Wij zorgen bij lange wachttijden vaak voor overbruggingszorg, zoals dat zo mooi wordt genoemd. Echter, dit moet een punt van aandacht blijven van ons allemaal om gaten in het hulpverleningsproces te voorkomen.

De voordelen van zelforganisatie

Binnen het JGt Holland Rijnland is er in alle lagen sprake van een behoorlijke mate van zelforganisatie. Natuurlijk is er de opdracht vanuit de gemeenten en werken we met allerlei wetten en kaders, maar er is ook veel vrijheid voor de medewerkers in hun dagelijks handelen. Dat kan ook goed binnen de manier waarop de JGt’s door de gemeenten worden gefinancierd. Het scheelt veel bureaucratie en administratie. Op deze manier leveren we hulp op maat en kijken we breed naar wat een gezin nodig heeft. Zijn er problemen bij ouders of zijn er financiële zorgen? Hoe gaat het op school? Etcetera. Zelforganisatie zorgt er tevens voor dat er ruimte is voor onderlinge intervisie, scholing, het met elkaar organiseren van hulp en alles wat daarbij komt kijken. Soms betekent het echter extra werk, maar het zorgt vooral voor een enorme betrokkenheid en het gezamenlijk vormgeven van zorg op maat.

Verder praten?

Laten we een afspraak maken om met elkaar van gedachten te wisselen over bovenstaande onderwerpen! Stuur mij een e-mail.

Marion Goedhart, directeur JGt Holland Rijnland

Marion Goedhart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *